HYÖTY-projektet
Ökad konsumtion och produktion av grönsaker är nödvändigt för att främja folkhälsan och minska klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen.
Huvudsyftet med HYÖTY-projektet är att modernisera produktionssystemen för grönsaker genom att främja klimatsmarthet, motståndskraft och mångfald.
Klimatpåverkan per kg frilandsgrönsaker är låg, men intensiva produktionsmetoder kan försämra odlingsmiljön. Anpassning till klimatförändringar är viktigt för att bättre hantera problem som torka och skadedjur och för att säkerställa grödornas lönsamhet. Diversifiering av grödor och odlingsmiljöer kommer att bidra till att hantera många av dessa utmaningar. De olika alternativen för diversifiering måste dock beaktas ur ett gårds- och regionalt perspektiv, och de bästa jordbruksmetoderna för olika förhållanden måste identifieras.
Projektet kommer att identifiera styrkor och förbättringsområden inom grönsaksproduktionen och ta fram lösningar i samarbete med intressenter. Det kommer att utveckla miljöansvariga produktionsmetoder för grönsaker som stöder mångfald och flera fördelar. Samtidigt kommer det att öka aktörernas nätverk, ge nationell synlighet för jordbruksmetoder med flera fördelar och kommunicera deras ekologiska, ekonomiska och sociala effekter.
Fyra olika arbetspaket
Projektet omfattar fyra arbetspaket för att främja grönsaksproduktion med flera fördelar:
1. Hållbar grönsaksproduktion för framtiden
2. Fältförsök och demonstrationer
3. Utvärdering av flera fördelar
4. Flerkanalig kommunikation.
HYÖTY- inledande information på svenska:
HYÖTY-aloitustiedote finska:
Övriga länkar
Tulevaisuuden kestävä vihannestuotanto Lounais-Suomessa -tapahtuma 20.3.2024
Tulevaisuuden kestävä vihannestuotanto Itä-Suomessa -tapahtuma 5.4.2024
Blogi Iisalmen tapahtuman annista
Projekttid: 1.1.2024–31.12.2026
Kontaktperson: Nina Sevelius, SLF, tfn 043 824 8705, e-post: nina.sevelius@slf.fi
Projektet genomförs av Naturresursinstitutet i Finland (Luke) och Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF). Projektets målgrupper är grönsaksodlare, företag inom sektorn, experter, rådgivare och studenter inom sektorn. Projektet genomförs som ett riksomfattande samarbetsprojekt och verksamheten ordnas på finska och svenska.
Comments are closed.