Nylands mat – Foodhub
Nylands mat som är Finlands första Foodhub är en ny modell för insamling, marknadsföring och distribution av närmat som testas via ett pilotprojekt. Projektet som går under namnet Foodhub har fått finansiering av SITRA och drivs gemensamt av SLC, SLF och Hertonäs matandelslag.
Digitaliseringen möjliggör nya sätt för närmatsmarknader
Genom projektet och Foodhub-modellen vill projektägarna skapa en fungerande närmatsmarknad. Digitaliseringen möjliggör nya sätt för konsumenter och producenter att handla direkt med varandra. Avsikten är att i framtiden grunda ett gemensamt företag där både producenter och konsumenter finns med som ägare.
Från och med hösten 2017 pågår pilotprojektets första fas som siktar på att få med omkring 50 konsumenter från Hertonäsområdet eftersom utdelningen till en början sker i Hertonäs.
Producenter som deltog i pilotskedet
De producenter som var med i pilotskedet var Malmgård (ekospannmålsprodukter), Råbäck gård (äppel), Pickala gård (majs), Ahlbergs trädgård (ekosallat och -örter), Lehtokummun luomutila (ekogrönsaker), Rilax gård (ekonötkött), Lill-Klobb Permaculture (grönsaker), Fräsars gård (bageriprodukter), specialhonungsproducenten Stanislav Jas samt Hertonäs matandelslag (ekorotfrukter).
Kontaktpersoner
Projektchef var Olli Repo som också är ordförande för Hertonäs matandelslag.
SLF:s kontaktperson var Peter Österman
Mera info
Projektets webbsajt: uudenmaanruoka.fi
Artikel i Landsbygdens Folk 22.9.2017
Nylands mat -projektets Facebook-sida
Comments are closed.